27.1.2016.

Vjekovima mlad: Predstavljen novi identitet Turističke Organizacije Kotor

Turistička organizacija opštine Kotor u saradnji sa marketinškom agencijom Unibrand iz Kotora, predstavila je 21.12.2015. godine, u crkvi Svetog Pavla, svoj novi vizuelni identitet koji prati slogan Centuries Young – Vjekovima mlad.
 
 
Novi turistički vizuelni identitet predstavio je direktor agencije „Unibrand Montenegro” Vuk Lončarević.
„Danas nije lako naći mjesto u svjetskoj turističkoj ponudi. Sve destinacije rade prilično agresivan marketing, a naš tim od šestoro kreativaca se potrudio da, uz pomoć ikonica, kreira dinamičan koncept koji će probuditi i prenijeti pozitivne emocije kako kod turista, tako i kod naših sugrađana” kazao je Lončarević.
 
 
Koncept je kreiran kao dinamički vizualni prikaz koji će kroz upotrebu sistema ikonica opisivati suštinu grada i njegove karakteristike, sa sloganom Centuries Young (Vjekovima mlad) – vjekovno postojanje, tradicija grada Kotora, koji je uspio zadržati duh mladosti, otvorenosti i dinamičnosti.
 
Prema riječima Lončarevića bilo je veoma teško kroz jedan statički znak prikazati sve ono što Kotor ima i nudi.
„Tako smo uz pomoć više dinamičkih ikonica predstavili Kotor kao grad karnevlaskih fešti (ikonica maska), grad sa specifičnom arhitekturom (ikonica katedrale Svetog Tripuna, rozete ili Bastiona), grad sa bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem (ikonica-mozaici u Risnu).
 
Kreirali smo i slogan kao potvrdu tog grafizma koji glasi Vjekovima mlad, kako bi saopštili da Kotor ima bogatu prošlost, ali i budućnost”, kazao je Lončarević.
 
Ono što karakteriše nov identitet svakako jeste svježina u izrazu, kao rezultat približavanja savremenim tokovima dizajna u oblasti turizma. Ideja za dizajn logotipa proistekla je iz bogatstva koje Kotor pruža, kao jedinstveni grad koji u sebi sadrži mnoštvo sadržaja. Pri tome se vodilo računa da vizuelni znak obuhvata različite elemente koji predstavljaju i objedinjuju prirodne fenomene kao i kulturne i istorijske vrijednosti grada.
 
Prezentaciji su prisustvovali predstavnici izvršne vlasti, privrede, učenici kotorske Gimnazije.